Quincy Promes. Hij zou morgen op zitting staan, maar vanwege ziekte van één van de procesdeelnemers gaat de zaak niet door.
Bijzonder in deze zaak is dat de tenlastelegging gedurende het proces is gewijzigd. Ik kreeg de vraag of dat zomaar kan. Lang verhaal kort: ja, dat kan.
Eerst even de achtergrond:
In de tenlastelegging (hierna: tll) wordt uitgelegd waar de verdachte van wordt beschuldigd. Stel iemand heeft op zaterdagnacht iemand anders op zijn hoofd geslagen op Stratumseind, dan staat in de tll dat deze persoon verdacht wordt van mishandeling van [naam slachtoffer] door [handelingen] gepleegd in Eindhoven tussen [tijdstip] en [tijdstip].
Het doel daarvan is dat de verdachte precies weet waartegen hij/zij zich moet verdedigen en dat dus ook kan voorbereiden met zijn/haar advocaat. Ook voor de rechter is de tll belangrijk omdat hij op basis daarvan moet oordelen of het strafbare feit zoals dat in de tll staat is bewezen.
Soms kan dat vergaande gevolgen hebben. Als uit de camerabeelden op Stratumseind blijkt dat de verdachte heeft geslagen maar in de tll staat dat hij heeft geschopt, dan kloppen de tenlastegelegde feiten niet en moet de rechter vrijspreken.
Dat laatste wil de officier van justitie natuurlijk voorkomen. Om die reden (en tot zover dus de achtergrond) kan de tll tot op het laatste moment worden gewijzigd. Als in: écht tot op het laatste moment. Namelijk nog tot op de zitting zelf. En dat gebeurt ook regelmatig.
Natuurlijk zitten daar wel een paar eisen aan. De tll kan niet ineens van ‘mishandeling’ veranderen in ‘oplichting’. Het moet wel ‘hetzelfde feit’ blijven. Maar het toevoegen van het woordje ‘slaan’ of het wijzigen van ‘schoppen’ in ‘slaan’ kan dus wel. De rechter bepaalt of de wijziging wordt toegestaan.
In de zaak Promes heeft de officier van justitie al voordat de zitting aanvang zou nemen aangekondigd dat de tll zou worden gewijzigd. Dat heeft te maken met de artikel 12 Sv-procedure die gevoerd is door Moszkowicz.
Maar hoe dat precies zit is voer voor een volgende blog.