Ooit gehoord van het auto-brouwerij-syndroom? Ik ook niet. Een 34-jarige man uit Huissen is vandaag door de rechter vrijgesproken van rijden onder invloed omdat hij lijdt aan een syndroom waarbij suiker in het lichaam wordt omgezet naar alcohol.
De man was in 2019 betrokken bij een ongeluk. Bij een bloedonderzoek bleek dat hij een alcoholpromillage van 2,34 had, terwijl voor ervaren bestuurders slechts een alcoholpromillage van 0,5 toegestaan is. De man bezwoer tegenover de politie dat hij geen alcohol had gedronken en dat bleek dus ook waar te zijn. Althans, de rechter kon onmogelijk bewijzen dat het anders was. Na onderzoek bleek namelijk dat de man lijdt aan een zeldzaam syndroom dat suikers van koolhydraten in het lichaam omzet in alcohol. Om die reden is niet te bewijzen dat de man achter het stuur is gekropen na het innemen van alcohol; de afwijkende uitslag kon immers ook komen door het syndroom. Conclusie: vrijspraak.
Een hoop vragen. Was de man dus ook daadwerkelijk “dronken”? Zo ja, was of is dit een (blijvend) gevaar op de weg? Als hij nog een keer zou gaan rijden en hetzelfde zou gebeuren, zou hij dan weer worden vrijgesproken? En tot slot: to do or not to do, iedere toekomstige cliënt aan een vergelijkbaar onderzoek onderwerpen?