GASTBLOG
Wie is die advocaat daar achter in de zaal?
In toga, op de publieke tribune en aan de zijde van het slachtoffer. Dat is mijn vaste plek tijdens een strafzitting.
Niet alleen een verdachte heeft recht op bijstand, maar ook een slachtoffer. Toen Leonie mij vroeg of ik jullie wilde uitleggen wat mijn rol als slachtofferadvocaat is, zei ik dan ook direct ‘’ja’’.
Mijn eerste strafzaak herinner ik me nog als de dag van gister. De vordering van het slachtoffer had ik schriftelijk toegelicht en ingediend. Dit stuk van maar liefst 125 kantjes was ik uitgebreid aan het bespreken, toen ik na een uur werd onderbroken en de rechter mij er vriendelijk op wees dat mijn spreektijd voorbij was. Een wijze les, want als rechters iets zonde van hun tijd vinden dan is het herhaling.
Sindsdien ben ik nooit langer aan het woord dan noodzakelijk. Een schadeverzoek dien ik vooraf schriftelijk in. Ter zitting vat ik de kern daarvan samen en reageer op wat er nog over de schade wordt gezegd. Als er geen verweer op de schade komt, zeg ik vrijwel niets. ‘’Schijnbaar is de verdediging het helemaal eens met mijn schriftelijke betoog’’, zeg ik dan en laat het daarbij. Wat ik dan nog wel doe is het slachtoffer bijstaan als deze gebruik maakt van het spreekrecht. Soms door het over te nemen. Soms simpelweg door er te zijn.
Hoelang ben ik dan aan het woord? Hooguit 15 min. Zelfs bij een zitting die meerdere dagen duurt.
Ik kan me voorstellen dat jullie nu denken: wat heeft een slachtoffer daar nou aan? Die gedachte snap ik, maar enkel het topje van de berg is zichtbaar op zitting. Mijn taak start al bij het doen van aangifte. Het is enerzijds zorgen dat een slachtoffer zijn rechten kan uitoefenen en anderzijds schadevergoeding vorderen. Vaak van een verdachte, maar soms ook van een verzekeraar. Toch is het op zitting aanwezig zijn vaak van grote waarde. Veel strafrechtadvocaten voeren daar namelijk mondeling verweer tegen de schriftelijk ingediende vordering.
Wie is dan die advocaat achter in de zaal? Dat is degene die opveert als dit gebeurt. Dat is degene die uitlegt dat het verhaal van het slachtoffer gevolgd moet worden.
Die advocaat, dat ben ik.