Strafrechtadvocaat nodig? +31 40 304 64 86
Op zoek naar een strafrechtadvocaat? +31 40 304 64 86

Wat zijn de regels omtrent de e-step in ons land?

Je kent ze vast wel uit het buitenland: die elektrische stepjes om de stad gemakkelijk mee te verkennen. Ook ik heb samen met een vriendin twee jaar geleden in Antwerpen de hele stad doorgeraced met die dingen.

In Nederland zie je ze ook steeds meer, maar dan voor particulier gebruik. Maar mag de e-step in ons land eigenlijk wel zonder meer de straat op? En wat als je je niet aan de regels houdt?

In Nederland mogen alleen LEV’s, oftewel Licht Elektrische Voertuigen, op de openbare weg rijden die door de minister zijn aangewezen als ‘bijzondere bromfiets’. Op dit moment geldt dat voor 17 voertuigen (zie website van de RDW voor een actuele lijst). Je moet dan denken aan bv een Segway, Trikke, Swing, en Zappy3. Deze voertuigen krijgen een (mini) blauw kenteken, en mogen daarna rondrijden.

De voertuigen die (nog) geen goedkeuring voor toelating hebben (zoals de meeste elektrische steps!) zijn NIET toegestaan op de openbare weg.

Ben je eigenwijs en hou je je niet aan de regels, dan krijg je als first offender een boete van € 280. Word je daarna nogmaals gepakt, dan volgt wederom een boete én wordt je step inbeslaggenomen en mogelijk verbeurdverklaard (= vernietigd). Bovendien ben je niet verzekerd en kan dit dus ook financiële consequenties hebben als je een ongeval veroorzaakt.

Let op: die boete is niet zomaar een boete. Het rijden in een niet goedgekeurd/onverzekerd voertuig is een feit waarvoor een strafbeschikking wordt uitgevaardigd. Het betalen van de strafbeschikking levert een aantekening op je strafblad op.

Veel verkopers van de stepjes zeggen dat het geen kwaad kan en dat het goedgekeurde voertuigen zijn. Laat je niet verleiden door deze verkooptruc en check altijd even bij het RDW of dat type voertuig is toegelaten als ‘bijzondere bromfiets’. Tenzij je ‘m alleen wil gebruiken op eigen terrein natuurlijk, dan kun je doen wat je wil.

Good to know: er komt nieuwe wetgeving aan. Vanaf 1 januari 2023 treedt het nieuwe LEV-kader in werking. Tot die tijd: oppassen geblazen!